Ozobots
Ozobots

Ozobots zijn grappige kleine robotjes die hun route bepalen door lijnen te volgen. De kleuren van de lijnen waar ze overheen "lopen" geven ze weer door licht te geven in de kleur van de lijn die ze volgen. Ze kunnen echter ook "geprogrammeerd" worden door gebruik te maken van meegeleverde kleurcodes. Deze kleurcodes moeten tussen zwarte lijnen worden getekend. De code blauw-rood-blauw betekent bijvoorbeeld "omkeren" en wanneer het robotje deze code herkent zal deze omkeren en zijn weg vervolgen. 

Programmeren

Kinderen kunnen ozobots dus programmeren door lijnen te tekenen en deze te voorzien van codes. Op deze manier kunnen kinderen hele verhalen tekenen, wedstrijdjes doen met verschillende ozobots, maar ook puzzels opgelossen. Door met deze codes bezig te zijn leren kinderen spelenderwijs bezig te zijn met het geven van commandos aan robotjes, waarmee ze de ozobots programmeren.

Nederlandse Ozobot Kleurcodekaart

Bij de ozobot wordt een Engelstalige Kleurcodereferentiekaart geleverd. Om de codes toegankelijker te maken voor Nederlandse kinderen is de kaart vertaald en voorzien van iconen. Er zijn best veel codes, waaronder een aantal iets ingewikkeldere, waardoor het totaal best complex kan overkomen. Daarom is er ook een medium en een kleine kaart beschikbaar.

Ozobot Kleurcodekaart Volledig

Volledige Nederlandse Ozobot kleurcodekaart met Nederlandse omschrijvingen en iconen van alle standaardfuncties van de Ozobot.

Obobot kleurcodekaart

Download de volledige Nederlandse Ozobot kleurcodekaart.

Ozobot Kleurcodekaart Medium

Nederlandse Ozobot kleurcodekaart met Nederlandse omschrijvingen en iconen van alle standaardfuncties van de Ozobot zonder tellers, timers en eindenoteringen.

Obobot kleurcodekaart medium

Download de medium Nederlandse Ozobot kleurcodekaart.

Ozobot Kleurcodekaart Klein

Nederlandse Ozobot kleurcodekaart met Nederlandse omschrijvingen en iconen van de meest basis functies van de Ozobot, snelheid, richting en stoere bewegingen.

Obobot kleurcodekaart klein

Download de kleine Nederlandse Ozobot kleurcodekaart.

Nederlandse tips voor de ozobot

ozobottipsnlBij de ozobot worden Engelstalige tips geleverd, ook deze zijn nu vertaald zodat ze beter bruikbaar zijn voor Nederlandstalige kinderen. Voor gebruik in klassen is het handig om zowel de kleurenkaart als de tips uit te printen en deze gecombineerd te plastificeren. Hierdoor krijg je een handige A4 instructiekaart.

Download de Ozobot tips

Gebruik van pennen
Ozobot verkoopt ook een losse pennenset die geschikt is om te gebruiken. Wil je echter geen gebruik maken van de speciale ozobot-pennen dan voldoen normale stiften en whiteboard markers ook prima. Bij de aanschaf van stiften is het handig om te zorgen voor lichte versies van rood, blauw en groen, zodat ze beter gelezen worden. Wil je stiften die direct de juiste lijndikte kunnen tekenen gebruik van whiteboard markers met een brede punt.

Uitdagingen en oefeningen voor ozobots

ozobot puzzel 01
Ozobot uitdaging

Behalve vrij tekenen en uitproberen is het ook mogelijk om gebruik te maken van oefeningen en uitdagingen die speciaal gemaakt zijn om het probleemoplossend vermogen van kinderen te ontwikkelen met behulp van ozobots.

De bedoeling is om door middel van het invullen van kleurcodes de ozobot op de juiste plek (de ozobot afbeelding) te laten uitkomen. Gebruik de kalibratiestip om de ozobot te kalibreren en plaats vervolgens de ozobot op de lijn in de richting van de pijl.

Deze puzzels zijn speciaal voor code voor kids ontwikkeld en gratis te downloaden: